Sähköauton lataaminen

Image alt

Sähköauton latausopas

Olemme halunneet tehdä autoilustasi mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Ensimmäisellä kerralla sähköauton lataaminenkin voi tuntua jännittävältä mutta se on itse asiassa hyvin helppoa. Jatka lukemista ja tutustu latausoppaaseemme. 

Missä ladata?

Helpoimmin löydät lähimmät latauspisteet osoitteesta https://latauskartta.fi/

Kartalla voit etsiä latausasemia tai suodattaa niitä mm. nopeuden mukaan. Lisää latauspisteitä löydät etsimälllä esim. operaattorin nimellä. Myös monien sähköautojen navigaattorit osaavat ehdottaa latauspisteitä reittisi varrelta. 

Tien päällä ollessasi latauspisteitä löytää esim. kauppakeskuksista, pysäköintitaloista ja huoltoasemilta. Myös yhä useammat työpaikat ja taloyhtiöt ovat järjestäneet latausasemia omalle henkilökunnalleen ja asukkailleen.

Latauspisteillä on monia eri palveluntarjoajia, mikä voi tuntua sekavalta. Useimmilla latauspisteillä pystyy maksamaan myös kortilla ilman sovellusta tai tunnistautumista. Tällöin hinta voi kuitenkin olla kalliimpi kuin rekisteröityneenä käyttäjänä maksaminen. Toisaalta yhä useammat palveluntarjoajat sopivat myös yhteenliittymiä ja antavat muidenkin rekisteröityneiden käyttäjien ladata omilla asemillaan.

Latausasemaoperaattoreita ovat mm.

Miten ja mitä maksaa?

Lataamisen hinta ja maksutapa riippuvat latauspisteestä. Hinta vaihtelee mm. sen mukaan, miten tehokas eli nopea latauspiste on. Myös hinnoittelu voi vaihdella ajan tai latausmäärän mukaan.

Tällä hetkellä käytännössä suurin osa latausasemista Suomessa edellyttää maksamista sovelluksella tai muuten rekisteröitymällä. Kannattaa siis varautua kännykkäsovelluksen lataamiseen. Joskus sovellus voi olla jo valmiina - jotkut pysäköintisovellukset tukevat myös latauksien maksamista.

Huomaathan, että mikäli asemalla on oma sovellus käytössä, tulee sen kautta maksaminen usein edullisemmaksi kuin kortilla tai rekisteröitymättä maksaminen.

Tarkistathan aina latauspisteen hinnoittelun ja hintaperusteen (esim. aika tai kWh) ennen lataamista.

Latausnopeudet

Pikalataus löytyy yhä useammasta paikasta, mutta kaikki latauspisteet eivät välttämättä toimi pikalatauksella. Tekniikan kehittyessä pikalataustakin on monta eri vaihtoehtoa. Pikalataukseksi on kutsuttu jo 50 kWh:n latauspisteitä, mutta nykyään uudet pikalatausasemat ovat tyypillisesti teholtaan ainakin 100 kWh, ja tehokkaimmat jopa 300 kWh. Pikalatauksella akku latautuu n. 20-40 minuutissa eli kahvitauon aikana.

Toisaalta latausnopeus ei ole vain latausasemasta kiinni. Automallista ja valmistusvuodesta riippuu, kuinka paljon tehoa se voi ottaa vastaan. Lisäksi lämmin akku vastaanottaa virtaa nopeammin ja paremmin kuin kylmä. Pikalatauksella auton voi ladata n. 80-prosenttisesti täyteen. Lopussa lataus hidastuu merkittävästi eikä ole yleensä kannattavaa. 

Normaali sähköauton käyttöön tarkoitettu laturi lataa akkua tavallisesti 11-22 kWh teholla. Tällä vauhdilla akun täyttymiseen menee 2-5 tuntia. Tällaista latausta kannattaa käyttää perille kohteeseen päästyä.

Kun lataat autoa latausasemalla, tarkista että aseman latauspistoke on yhteensopiva autosi kanssa. Budgetin sähköautoissa latausjohdon pää on tyyppiä 2. Auton mukana tulee mode 3 -kaapeli, jota voi käyttää kiinteässä voimavirtaan kytketyssä latausasemassa. Muista palauttaa latauskaapeli auton mukana. Kadonneesta kaapelista veloitamme 300 €.

Tilapäisesti sähköautoa on mahdollista ladata myös auton lämmitykseen tarkoitusta pistokkeesta. Tällön lataukseen kuluva aika on 10-14 tuntia ja lataus kannattaa suorittaa yöaikaan. Tällaiseen lataukseen tarvittavan johdon voi varata meiltä erikseen lisämaksua vastaan.

Näin helppoa sähköauton lataaminen on

Näin helppoa sähköauton lataaminen on

  1. Ennen kuin pysäköit latausasemalle, muista tarkistaa, onko latausluukku auton etuosassa vai kyljessä. Avaa latausluukku joko painamalla sitä tai auton kosketusnäytöltä. Avaustapa vaihtelee automallin mukaan.
     
  2. Liitä latauskaapeli autoon. Huomaa, että kaapelityyppi voi vaihdella. Tarkista tarvittaessa, että latausasema tukee samaa kaapelityyppiä kuin autosi. Useimpiin latauskaapeleihin syttyy merkkivalo kertomaan, että lataus on käynnissä. Varmista että lataus on käynnissä.
     
  3. Pikalatureilla akku kannattaa ladata vain n. 80-prosenttisesti täyteen. Loppujen lataaminen kestää kauemmin. Monella pikalatausasemalla myös latausaikaa on rajoitettu.
     
  4. Kun lataus on valmis, pysäytä lataaminen ja irroita kaapeli. Monella latausasemalla lataaminen pitää erikseen pysäyttää painikkeesta. Seuraa latausaseman ohjeita. Automallista riippuen kaapelin irroittaminen voi vaatia painikkeen painamista auton kosketusnäytöltä.